PALETTE: SENIOREN HOREN ER BIJ EN TONEN HUN WAARDE

 

Palette is een gemakkelijk te gebruiken online platform voor communicatie and informatie, ontworpen voor mensen die weinig ervaring hebben met comuters en internet.

OVEREENKOMSTEN VINDEN TUSSEN INDIVIDUEN, DIENSTEN EN ACTIVITEITEN.

Wat betekent dit?

Als gebruiker van Palette, kun je in het systeem vermelden wie je bent (contactgegevens), wat je voor werk hebt gedaan, van welke activiteiten je houdt (hobby’s, sport), waar je graag heen wilt (vakantie), enzovoort. Je vertelt gewoon die dingen die je wilt delen met andere gebruikers van Palette en niet meer dan dat! Het systeem slaat deze gegevens op in je persoonlijk profiel en andere gebruikers kunnen die zien, net zoals jij het profiel van anderen kunt zien. Geen enkel persoonlijk gegeven komt buiten het systeem terecht: je privacy is verzekerd.

4

Maar het systeem kan meer voor je doen! Het ziet overeenkomsten tussen gebruikers door gegevens van persoonsprofielen te vergelijken met andere profielen. Je kunt dan berichten krijgen dat een oudere dame in jouw dorp ook van tuinieren houdt (en dat ze hulp kan gebruiken), of dat een groep senioren een uitstapje naar een stad die jij leuk vindt, of dat er bridgeclub actief is op slechts twee straten afstand. Of misschien krijg je een tip dat een jonge ingenieur (met dezelfde vaardigheden die jezelf hebt) van plan is een bedrijf op te zetten: die kan je hulp misschien gebruiken!

 

Deze berichten kunnen in twee richtingen gaan: misschien is er wel iemand die juist naar jou op zoek is en krijg je daar bericht van!

Uitgaande van de persoonsgegevens, brengt Palette gebruikers met elkaar in contact. Bijvoorbeeld als mensen zoeken naar vrijwilligers of professionals dan kunnen ze hier de ervaren, gepensioneerde personen vinden die hun kunde en inzet aanbieden. Palette zoekt een match tussen mensen, diensten en activiteiten. Het systeem helpt je om diegenen te vinden met wie je dingen samen kunt doen, net zoals het anderen zal helpen om jou te vinden. Het systeem zoekt naar overeenkomsten in de persoonsprofielen op het platform, maar het zoekt ook naar plaatselijke activiteiten en diensten die voor een gebruiker interessant kunnen zijn.

Palette is een platform dat senioren helpt om actieve deelnemers in onze samenleving te zijn. Behalve hobby’s en ontspanning, kan dit ook inhouden het doorgaan met werken, met name in de vorm van vrijwilligerswerk.

8

Mensen willen meedoen aan activiteiten die spannend of leuk zijn en die voldoening geven. Ze willen ook gewaardeerd worden. Het aandeel van ouderen in onze bevolking wordt groter en daarom moet ook de mogelijkheden worden uitbreid om aan het sociale, culturele en economische leven deel te nemen. Stel je eens voor:

  • een gepensioneerde directeur wordt internet coach voor een jonge ondernemer met goede kans op succes
  • een alleenstaande, zwangere vrouw wordt geholpen door een ervaren moeder die tijd nheeft nu ze met werken is gestopt.
  • een gepensioneerde schilder is nu vrijwilliger bij het museum in de stad dat geen geld heeft voor onderhoud
  • senioren vinden elkaar in een wervingsactie voor een school in Afrika
  • de keuken en badkamer van mensen met weinig geld wordt gratis opgeknapt door een loodgieter die gestopt is met werken)
  • een oudere dame wandelt overdag met het hondje van haar hardwerkende buren

 

Het leven houdt niet op bij 65 jaar en het pensioen mag geen obstakel zijn om actief te blijven. Na 65, leven misschien wel 25 jaar of meer. Er is zó veel te doen in al die tijd.

Een opwindend vooruitzicht!

 

BETROKKENHEID VAN OUDERE GEBRUIKERS: JULLIE VERTELLEN ONS WAT JULLIE NODIG HEBBEN EN LEUK VINDEN!

Het Palette platform is komt voort uit herhaalde gezamenlijke ontwerp en ontwikkelprocessen waarin senioren zelf een actieve rol hebben. Zij vertellen ons wat ze nodig hebben en wat wel of niet begrijpen.

En dat vormt simpelweg het systeem wat we bouwen …

En dit proces is nog niet voorbij: nog steds hebben we senioren nodig die ons helpen om hun wensen en voorkeuren te begrijpen. We willen immers niet dat Palette alleen diegenen bedient die al vertrouwd zijn met computers en internet. Het platform moet nuttig zijn voor iedereen van 55 jaar en ouder. Dat is een behoorlijk uitdaging en we hebben uw hulp hard nodig.

4

Ontwerp en ontwikkeling zijn in volle gang. We moeten meegaan met technologische vernieuwing, maar ook met ontwikkelingen in de samenleving. Als u bereid bent ons te helpen, ga dan naar de pagina met de contactgegevens en vindt daar de contactpersoon in uw land. D eouderen die ons to nu toe geholpen hebben, zeggen dat dat niet moeilijk was. Integendeel: het was plezierig om mee te werken! 

 

 

IMG 20160815 164734143 HDR

Foto van Marlies van Kol

 

Alle functies van Palette zijn aangepast aan de wensen en behoeften van de oudere gebruikers: dat zij de baas moeten zijn over hun eigen leefwereld is continu ons uitgangspunt geweest.

 

PaletteV2 is de naam van een Europees vernieuwingsproject. De naam staat voor: Participative Activity and Learning Environment offering Targeted ICT Tools for the Elderly. Het project ontvangt financiële steun van het AAL-programme (Active and Assisted Living) van de Europese Commissie.

 

AAL logo