RST - Raport științific și tehnic în extenso - 2017 - Etapa II Proiectarea și realizarea soluției PALETTEV2

 

PALETTE: DESCOPERĂ POTENȚIALUL SENIORILOR

Palette oferă o platformă fără bariere (ușor de folosit) pentru comunicare și informare, fiind adresată persoanelor cu puțină experiență în folosirea calculatoarelor și a internetului.

CONECTAREA INDIVIZILOR, SERVICIILOR ȘI ACTIVITĂȚILOR

Ce înseamnă asta?

Când ești utilizator al platformei Palette, poți spune sistemului cine ești (detalii de contact), cu ce te ocupai când lucrai (joburi), ce activități îți plac (hobby-uri), unde ți-ar plăcea să mergi (vacanțe), și mult mai multe. Împărtășești cu ceilalți utilizatori Palette lucrurile care sunt importante pentru tine și nimic altceva! Sistemul stochează aceste date în cadrul profilului personal, iar alți utilizatori pot vedea asta, așa cum și tu poți vedea profilurile lor. Nicio informație cu caracter personal nu va circula în afara acestui sistem. Datele tale personale vor fi păstrate în siguranță în interiorul sistemului și vor fi sută la sută protejate.

 

4

Dar Palette poate face mai mult pentru tine! Folosind profilul tău, poate găsi persoane cu interese sau experiență de muncă similare. Vei putea fi notificat(ă) că o persoană din cartierul tău este și ea interesată de grădinărit (și ar avea nevoie de ajutor), sau că un grup de seniori din apropiere organizează o excursie într-un oraș care îți place, sau că este un club de bridge la doar două străzi distanță. Sau poate vei afla că un tânăr inginer (din același domeniu ca și tine) încearcă să pornească o companie: s-ar putea să aibă nevoie de ajutorul tău!

Aceste notificări vor funcționa în ambele sensuri: vei putea contacta oameni sau vei fi contactat(ă) de cineva care are nevoie de tine!

Bazându-se pe profilurile personale, Palette conectează utilizatorii. De exemplu: atunci când persoane fizice sau organizații se află în căutare de voluntari sau profesioniști într-un anumit domeniu, au posibilitatea de a căuta și de a găsi în interiorul platformei persoanele de care au nevoie. Experiența profesională și aptitudinile utilizatorului pot fi găsite accesând profilul personal al acestuia.

 

Palette potrivește oameni, activități și servicii. Sistemul se va uita la profiluri similare, dar și la activități locale și servicii care se potrivesc intereselor utilizatorului.

Palette este o platformă care încurajează seniorii să fie participanți activi în societate. Pe lângă hobby-uri și activități zilnice de relaxare, aceasta oferă și posibilitatea continuării profesiei și implicării în muncă voluntară.

8

Oamenii vor să se implice în activități plăcute, care să le aducă satisfacție și pentru care să fie apreciați. Proporția persoanelor vârstnice din societate este în creștere, iar valorificarea potențialului contribuției lor în viața socială, culturală și economică ar trebui să crească și ea. Imaginează-ți, doar, cum funcționează:

  • un fost Director general devine un trainer / sfătuitor online pentru un tânăr antreprenor cu mult potențial
  • o mamă singură, însărcinată, este ajutată de o mamă cu experiență, care are mai mult timp la dispoziție, fiind pensionată
  • un zugrav pensionat este acum voluntar la muzeul local, care nu mai are momentan surse de finanțare
  • seniori care își unesc forțele într-o campanie de strângere de fonduri pesntru a susține o școală din Africa
  • bucătăria și baia unei familii sărace sunt reparate (gratis) de un instalator pensionat
  • o femeie în vârstă plimbă câinele unei familii vecine ocupate

 

Viața activă nu se termină când împlinești 65 de ani, iar pensionarea nu ar trebui să fie o barieră în menținerea unei vieți active. După vârsta de 65 de ani, mai avem de trait încă 25 de ani sau mai mult.

Sunt atât de multe lucruri de făcut în acești ani.

 

IMPLICAREA UTILIZATORILOR SENIORI: NE POȚI SPUNE DE CE ANUME AI NEVOIE ȘI CE ÎȚI DOREȘTI!

Dezvoltarea și design-ul platformei Palette sunt mereu într-o continua expansiune întrucât trebuie să ținem pasul atât cu inovațiile tehnologice cât și cu evoluția societății.

Platforma Palette este creată pornind de la rezultatele mai multor procese de consultare, sesiuni de co-design și co-creație, în care seniorii au participat activ. Ei ne spun ceea ce vor și ceea ce se apropie de ei (sau nu).

Noi doar punem în practică aceste lucruri...

Iar acest proces nu este încheiat: încă avem nevoie de experiența ta ca senior pentru a-ți afla nevoile și preferințele. Nu vrem ca Palette să servească doar celor (tineri) care deja folosesc calculatorul și internetul. Platforma ar trebui să fie utilă oricui având vârsta de peste 55 de ani. Aceasta este provocarea și avem nevoie de ajutorul tău pentru a avea succes.

 

4

Fotograf: Andreea Teodorescu

 

 

Dacă dorești să ne ajuți, te rugăm să mergi la pagina de contact și să îi scrii persoanei de contact din țara ta. Seniorii care ne-au ajutat până acum, ne-au menționat de nenumărate ori că sarcinile pe care le-au avut de efectuat nu au fost dificile și că de-a lungul întâlnirilor mereu au avut parte de ajutor din partea organizatorilor. Seniorii au spus că a fost chiar o plăcere să contribuie la crearea platformei!

 

IMG 20160815 164734143 HDR

Fotograf: Marlies van Kol

 

Toate funcționalitățile Palette vor fi adaptate la nevoile percepute ale vârstnicilor: împuternicirea acestor grupuri este cel mai important principiu în design-ul și dezvoltarea platformei.


Palette este numele unei platforme online pentru seniori; o platformă ușor de folosit

Palette este numele unui proiect European de inovare. Numele vine de la: Participative Activity and Learning Environment (Activitate Participativă și Mediu de Învățare). Proiectul oferă produse tehnice special dezvoltate pentru persoanele vârstnice. Proiectul primește suport financiar de la programul AAL - Active and Assisted Living (Viață Activă și Asistată).

 

AAL logo