RST - Raport științific și tehnic în extenso - 2017 - Etapa II Proiectarea și realizarea soluției PALETTEV2

 

PALETTEV2: DESCOPERĂ POTENȚIALUL SENIORILOR

PaletteV2 oferă o platformă fără bariere (ușor de folosit) pentru comunicare și informare, fiind adresată persoanelor cu puțină experiență în folosirea calculatoarelor și a internetului.

CONECTAREA INDIVIZILOR, SERVICIILOR ȘI ACTIVITĂȚILOR

Ce înseamnă asta?

Când ești utilizator al platformei PaletteV2, poți spune sistemului cine ești (detalii de contact), cu ce te ocupai când lucrai (joburi), ce activități îți plac (hobby-uri), unde ți-ar plăcea să mergi (vacanțe), și mai mult. Împărtășești cu ceilalți utilizatori PaletteV2 lucrurile care sunt importante pentru tine și nimic altceva! Sistemul stochează aceste date în cadrul profilului personal, iar alți utilizatori pot vedea asta, așa cum și tu poți vedea profilurile lor. Nicio informație cu caracter personal nu va circula în afara acestui sistem, acesta asigurându-ți confidențialitatea datelor.

4

Dar Palettev2 poate face mai mult pentru tine! Folosind profilul tău, poate găsi persoane cu interese sau experiență de muncă similare. Vei putea fi notificat(ă) că o persoană din cartierul tău este și ea interesată de grădinărit (și ar avea nevoie de ajutor), sau că un grup de seniori din apropiere organizează o excursie într-un oraș care îți place, sau că este un club de bridge la doar două străzi distanță. Sau poate vei afla că un tânăr inginer (din același domeniu ca și tine) încearcă să pornească o companie: s-ar putea să aibă nevoie de ajutorul tău!

 

Aceste notificări vor funcționa în ambele sensuri: vei putea contacta oameni sau vei fi contactat(ă) de cineva care are nevoie de tine!

Bazându-se pe profilurile personale, PaletteV2 conectează utilizatorii. Persoane care sunt (spre exemplu) în căutarea unor voluntari sau profesioniști, pot găsi persoane cu experiență, persoane pensionate care doresc să contribuie cu propriile competențe și propria expertiză. PaletteV2 conectează oameni, servicii și activități și te va ajuta să găsești persoane cu care vrei să fii, așa cum îi va ajuta și pe alții să te găsească pe tine. Sistemul se va uita la profiluri similare, dar și la activități locale și servicii care se potrivesc intereselor utilizatorului.

PaletteV2 este o platformă care încurajează seniorii să fie participanți activi în societate. Pe lângă hobby-uri și activități zilnice de relaxare, aceasta oferă și posibilitatea continuării profesiei și implicării în muncă voluntară.

8

Oamenii vor să se implice în activități plăcute, care să le aducă satisfacție și pentru care să fie apreciați. Proporția persoanelor vârstnice din societate este în creștere, iar valorificarea potențialului contribuției lor în viața socială, culturală și economică ar trebui să crească și ea. Imaginează-ți, doar, cum funcționează:

  • un fost Director general devine un trainer / sfătuitor online pentru un tânăr antreprenor cu mult potențial
  • o mamă singură, însărcinată, este ajutată de o mamă cu experiență, care are mai mult timp la dispoziție, fiind pensionată
  • un zugrav pensionat este acum voluntar la muzeul local, care nu mai are momentan surse de finanțare
  • seniori care își unesc forțele într-o campanie de strângere de fonduri pesntru a susține o școală din Africa
  • bucătăria și baia unei familii sărace sunt reparate (gratis) de un instalator pensionat
  • o femeie în vârstă plimbă câinele unei familii vecine ocupate

 

Viața activă  nu se termină când împlinești 65 de ani, iar pensionarea nu ar trebui să fie o barieră  în menținerea unei vieți active. După vârsta de 65 de ani, mai avem de trăit și încă 25 de ani sau mai mult. Sunt atât de multe lucruri de făcut în acești ani. O perspectivă îmbucurătoare!

IMPLICARE UTILIZATIRULOR SENIORI

Platforma PaletteV2 este creată pornind de la rezultatele mai multor procese de consultare, sesiuni de co-design și co-creație, în care seniorii au participat activ. Ei ne spun ceea ce vor și ceea ce se apropie de ei (sau nu).

Noi doar punem în practică aceste lucruri...

Iar acest proces nu este încheiat: încă avem nevoie de experiența ta ca senior pentru a-ți afla nevoile și preferințele. Nu vrem ca PaletteV2 să servească doar celor (tineri) care deja folosesc calculatorul și internetul. Platforma ar trebui să fie utilă oricui având vârsta de peste 55 de ani. Aceasta este provocarea și avem nevoie de ajutorul tău pentru a avea succes.

4

 

Design-ul și dezvoltarea platformei sunt în derulare. Avem nevoie să rămânem la curent cu schimbările în tehnologie și în societate. Dacă dorești să ne ajuți, te rugăm să mergi la pagina de contact și să îi scrii persoanei de contact din țara ta. Seniorii care ne-au ajutat până acum ne-au confirmat că nu a fost deloc dificil. A fost doar foarte distractiv!

  

IMG 20160815 164734143 HDR

Fotograf: Marlies van Kol

 

Toate funcționalitățile PaletteV2 vor fi adaptate la nevoile percepute ale vârstnicilor: împuternicirea acestor grupuri este cel mai important principiu în design-ul și dezvoltarea platformei.


Palette V2 este numele unui proiect de inovare european. Numele vine de la: Participative Activity and Learning Environment (Activitate Participativă și Mediu de Învățare) și proiectul oferă produse tehnice special dezvoltate pentru persoanele vârstnice. Proiectul primește suport financiar de la programul AAL - Active and Assisted Living (Viață Activă și Asistată).

 

AAL logo